第一珠宝精品导购互动平台 投稿

1  /  1  页   1 跳转

珠宝明星

仨酒窝
头像
离线 组别:珠宝达人
3662.2 个金币
积分2141
帖子 1113      精华:2
喜欢的明星:不知道
注册时间 2008-09-19

其实目前我已经俾好多身边穿耳嘅人所包围!但我依然坚守防线,抵抗到底!唔是因为怕痛,唔是因为唔中意bling bling好靓嘅耳环,而是因为我想赋予穿耳洞一个好特殊嘅意义。所以至今,都无实际嘅行动去做呢一个举动。

曾经从刘心武《她为什么不戴首饰》入面睇到一段咁嘅文字,系度引用一下。“史密莉是一位欧洲的女权主义者,她的衣着和发型是充分的女性化的,但她拒戴任何一种首饰。我问她:你为什么拒绝美丽的首饰呢?她瞥了我一眼,正色说:那是女性被男性奴役的象征....。所以,不用再怀疑了,每一种所谓的首饰,都是从奴隶的标识演化而来的,无一例外。”

我并唔是完全支持呢一个观点,也就是我唔是一个完全的女权主义者,但是我同意某一观点。首饰是历史遗留落来嘅问题,以往是男人奴役女人嘅标识,不过现代是女性提升魅力,增加女人味,吸引男人嘅工具。显然,带唔带首饰,只是个人嘅选择问题,将其睇得过重是女权主义在作怪。

点解我有唔打耳洞呢?是因为我希望,由另个人来赋予呢件事一个意义。即是,我穿耳是为左呢个人,而唔是自己去破坏自己嘅完整性。我更希望呢个是我所爱嘅人,就好似距对我嘅爱一样,通过耳洞,一同系我身上留下印记。我想做一个俾爱“奴役”嘅人。本来穿耳是一件“破坏”嘅事,但是如果有特别嘅意义来弥补,那就正好中和。其实,我真是盼望未来嘅果一个人可以睇透我嘅心思,买一对漂亮嘅耳环,然后希望我为距穿耳,然后同我讲一句:“我希望藉由我送你嘅耳环,可以系你身上留下永远永远嘅印记,就如同我希望系你嘅心入面一样,渴求留低永远嘅印记。”浪漫吧!男生可以对无穿耳嘅女友讲呢句话,保证冧死人!

所以,我一直都坚持,虽然曾经动摇过。但是只要有呢个信念,我想坚持到底。唔知将来会唔会真是出现一个可以令我彻底将呢个坚持放弃嘅人?但是距至少都要聪明到估中我从未讲嘅用意,我觉得好难。不过,依然会期盼!

穿耳嘅睇到我嘅观感会唔会后悔呢?不过,唔紧要,你只是为自己穿,想自己靓,你嘅目的已经达到。
未穿耳嘅不妨考虑下我所赋予嘅定义。俾自己一个浪漫嘅理由,俾自己一个美丽嘅爱情信仰!

纯粹个人观点,任何后果概不负责。呵呵!^_^
yzxmy
头像
离线 组别:珠宝学徒
1383.2 个金币
积分550
帖子 295      精华:0
喜欢的明星:我的老师
注册时间 2009-04-15

LZ的繁体字看得好辛苦,也没怎么看懂,不过我也没有穿耳洞,不是怕疼,说不清,也是没有足够得理由吧
Q_Q_Q_Q_Q
头像
离线 组别:珠宝小达人
2860 个金币
积分1007
帖子 378      精华:0
喜欢的明星:
注册时间 2009-04-29

我还不敢打呢。
ws371808183
头像
离线 组别:珠宝小达人